EU-valet 2024 |
2023-05-16
"Vi sverigedemokrater vill nu utreda hur vårt land kan förhindra mer maktöverföring till EU, maximera vårt inflytande och nå bättre förhandlingsresultat." Det skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Charlie Weimers i SvD. Det är ett tydligt avstamp på en kampanj mot dagens EU.
EU har förändrats radikalt från mellanstatligt samarbete där beslut normalt tas med enhällighet, till en överstatlig union där de flesta avgöranden sker med kvalificerad majoritet. Sverige tvingas att godta EUs lagar även när stöd för dem saknas i riksdagen. Det samma gäller i kommunerna, där mer än 60 procent av besluten fattats i EU.
SD skriver; "Bara denna mandatperiod har fler än 6 100 nya rättsakter antagits i EU och i många av dessa har svenska förhandlare har blivit överkörda eller utmanövrerade. Ett axplock av rättsakter som gått Sverige emot är den höjda EU-budgeten och coronafonden, minimilöner, kvotering av bolagsstyrelser, lönetransparens, föräldraledighet, obligatoriska husrenoveringar, detaljregleringar av skogsbruket samt blyförbud i ammunition, vilket slår hårt mot jakten i Sverige. Samtidigt undermineras den gemensamma marknaden med planekonomiska dekret i form av bland annat klassificering av hållbarhet och uppluckrade statsstödsregler."
SOM-institutets undersökningar visar att en majoritet i Sveriges är för medlemskap i EU, men de visar också att svenskarna inte vill ha mer överstatligt beslutsfattande.
Stödet för att Sverige ska verka för ett "Europas förenta stater" ligger på knappa 14 procent.
Endast 11 procent av medborgarna vill överföra mer makt från medlemsstaterna till EU
48 procent vill återföra makten till Sverige
Bara 15 procent av svenskarna vill ersätta kronan med euro
endast 12 procent vill ha en gemensam finanspolitik
endast 5(!) procent vill att EU ska ha rätt att beskatta svenska folket
Det finns förslag inom EU om att avskaffa enhällighet vad gäller utrikes- och skattepolitik samt planer på att inrätta flera nya efterföljare till coronafonden, EU-skatter, högre EU-avgift och gemensam finanspolitik.
SD presenterar flera förslag maktöverfo?ring till EU kan förhindras:
Lagstifta om ett "folkomröstningslås", dvs en lag om att alla maktöverföringar av betydelse eller nya eller större krav på inbetalningar först måste godkännas i en folkomröstning.
Regering och riksdag ska tillse att Sverige har beredskap att lämna EU, bl.a. genom att ta bort skrivningar i grundlagen om att Sverige är medlem i EU.
Stoppa överimplementering av EUs lagar anpassa och ändra införda lagar till EU:s minimikrav.
Källor