EU-valet 2024 |
2023-05-30
Företag i EU kan i framtiden bli tvungna att ta ansvar för alla underleverantörer i alla led vad gäller deras miljö och mänskliga rättigheter. Företag över en viss storlek måste därmed inte bara bedöma risken med att köpa en viss dator utan även ta ställning till hur de företag som levererat delar till datorn. Och dessa leverantörer har i sin tur köpt material, verktyg och maskiner från andra företag, etc, etc.
EU-parlamentet tar beslut 230601 om ett förslag som beretts i det rättsliga utskottet och går längre än EU-kommissionens ursprungliga förslag bland annat genom att omfatta fler företag, inte bara de allra största.
Det förslag EU-parlamentet ska ta ställning till antogs med bred majoritet i rättsliga utskottet, med 19 röster för, tre mot och tre nedlagda. Bara ledamöter från nationalkonservativa ECR och ytterhögergruppen ID röstade emot det. Inför omröstningen i plenum i veckan har det dock lagts fram en mängd ändringsförslag.
Det innebär att Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas partier i EU-parlamentet röstade inte emot. Det är märkligt.
Föreslaget skulle också innebära att företag som inte lever upp till reglerna skulle kunna bli ålagda böter på minst fem procent av sin globala omsättning.
Det är talande att det aktuella förslaget helhjärtat stöds av Sveriges enda vänsterpartist i EU-parlamentet Malin Björk.
Jörgen Warborn (M)
Europeiska företag har dock länge beklagat sig över de tuffa regelverken de måste leva upp till. EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) kommer rösta emot förslaget. Han menar att kravet på att företag ska säkerställa att miljökrav och sociala regler följs i varje led av leverantörskedjan, ofta många led bort och runt om i hela världen. Det är en omöjlig och mycket betungande uppgift.
Publ 2023-05-30