EU-valet 2024

2023-06-04

EU tänker granska din kunskap

EU vill avgöra vilken kunskap som ska krävas för olika yrken. Det innebär att EU bestämmer i detalj över den svenska utbildningen. EU tänker ersätta det globala systemet som Europarådet och UNESCO har sedan länge.

Innehåll: Källor |

EU begär att medlemsländerna senast 2025 ska ha ett system för automatiskt ömsesidigt erkännande av högre utbildningskvalifikationer. Länderna ska också automatiskt erkänna varandras studieprogram och gymnasiebetyg.

Hittills har Europarådet och UNESCO styrt hur uppgifter om utbildningsresultat ska redovisas. Varje land har själv beslutat om anpassning till dessa regler.

Men nu ska alltså EU ta över!

Direktivet 2005/36/EG fast-talked:

  • ett system för automatiskt erkännande för: sjuksköterskor, barnmorskor, läkare (allmänläkare och specialister), tandläkare, farmaceuter, arkitekter och veterinärer
  • ett allmänt system för erkännande för andra reglerade yrken som lärare, översättare och fastighetsmäklare och
  • ett system för erkännande baserat på yrkeserfarenhet för t.ex. snickare, tapetserare och kosmetologer.

Det kan ju förefalla praktiskt men det förutsätter att EU kan få alla medlemsländer att ena sig om kunskapskraven på olika slags sjuksköterskor, läkare, lärare, tapetserare kosmetologer och andra.

Det kommer att leda till

  • generella krav som är svåra att tolka
  • krav utan anpassning till det enskilda landets behov.
  • långsam utveckling av utbildningar då EU-systemet ska följa med
  • krav som gäller inom EU men inte i övriga världen.

Ett bättre system är att de ansvariga för utbildningar får ansvaret för att endast acceptera studerande som har förutsättningar för att klara studierna. När utbildningen är genomförd bör personen får ett betyg som beskriver uppnådd kunskap med hjälp av ett standardiserat språk som underlättar för andra utbildningsorganisationer och arbetsgivare att bedöma en persons kompetens.

Källor

Publ 2023-06-04

Mer att läsa


Utbildning
- Utbildning (2024-02-01)
- Utbildning i EUs regi (2023-05-28)

Etiketter:
Utbildning,

Fotnoter

EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se