EU-valet 2024 |
2023-11-26
Publ 2023-11-23
WHO, Världshälsoorganisationen på svenska, på engelska namnet World Health Organization. WHO är en specialiserad organisation inom Förenta nationerna (FN) som grundades år 1948. Dess huvudkontor ligger i Genève, Schweiz.
WHO har som huvudsyfte att främja internationell folkhälsa och att samordna globala insatser för att bekämpa sjukdomar, förbättra hälsosystemen och främja allmän hälsa över hela världen. Organisationen arbetar med att utveckla riktlinjer, genomföra forskning, erbjuda tekniskt stöd till länder och svara på globala hälsoutmaningar som epidemier och pandemier.
WHO spelar en central roll i att övervaka och hantera internationella hälsokriser, och dess arbete sträcker sig över ett brett spektrum av områden, inklusive smittsamma sjukdomar, nutrition, mental hälsa, miljöhälsa och sjukvårdssystemens kapacitet.
Publ 2023-11-23
IHR står för Internationella hälsoföreskrifter (International Health Regulations, på engelska), och det är ett internationellt avtal som antagits av medlemsländerna i Världshälsoorganisationen (WHO). IHR syftar till att stärka det globala samarbetet för att förhindra och hantera spridningen av sjukdomar som har potential att utgöra en internationell hälsorisk.
Internationella hälsoföreskrifter antogs för första gången år 1969 och har genomgått flera revideringar, den senaste av dem trädde i kraft 2007. IHR 2005, som de också kallas, är utformade för att skapa en global ram för att skydda människors hälsa mot gränsöverskridande spridning av sjukdomar, samtidigt som de undviker onödiga störningar av internationell trafik och handel.
Några viktiga punkter och mål med IHR inkluderar:
1. Anmälan av händelser: Medlemsländer förväntas anmäla händelser av internationell betydelse som kan utgöra ett allvarligt hot mot folkhälsan.
2. Riskbedömning och riskhantering: IHR fastställer en process för att bedöma risken för spridning av sjukdomar och fastställa åtgärder för att hantera den.
3. Samverkan och tekniskt stöd: Länder förväntas samarbeta och bistå varandra vid händelser som hotar den internationella folkhälsan.
IHR spelar en viktig roll vid hanteringen av internationella hälsokriser, inklusive pandemier, och ger ett ramverk för att förbättra den globala responsen på allvarliga hälsohot.
Publ 2023-11-23
ExitWHO består av engagerade medborgare samt läkare och sjuksköterskor som är starkt oroliga över inskränkningarna av våra mänskliga rättigheter och demokrati som påbörjades under den av WHO utlysta covidpandemin.
Publ 2023-11-23
Därför behöver Sverige lämna Världshälsoorganisationen (WHO)
Världshälsoorganisationen (WHO) planeras få genomgripande förändringar i sin författning som om de införs kommer omvandla organisationen från att vara en rådgivande organisation till en styrande överstatlig organisation vid framtida pandemier och hälsokriser.
Varje medlemsstat behöver därmed anpassa sina lagar och förordningar för att kunna uppfylla WHO:s diktat vilket för Sverige innebär allvarliga risker för inskränkningar av mänskliga rättigheter, tvångsmedicinering, utökad censur, förlust av nationell suveränitet och ekonomiska krav.
Om förslagen som ger WHO överstatlig makt inte stoppas behöver Sverige lämna WHO för att värna våra mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och suveränitet.
Publ 2023-11-23