EU-valet 2024 |
2023-12-20
Publ 2023-12-19
Ungern förhalar Sveriges medlemskap i NATO. Anledningen är svensk kritik av Ungern och att EU-håller inne med bidrag som Ungern beviljats.
Är det bra att EU använder ekonomisk utpressning mot Ungern? Är det inte bättre att den ungerska folket får besluta om landet politik?
Publ 2023-12-18
EU har anklagat Ungern för att bryta mot flera regler, bland annat:
Skydda EUs värden (klicka gärna på bilden) EU:s mål och värden
EU:s rättsstatsmekanism, som infördes 2020, ger EU-kommissionen möjlighet att hålla inne EU-bidrag till medlemsländer som bryter mot rättsstatsprincipen. EU-kommissionen har använt denna mekanism mot Ungern vid flera tillfällen, senast i december 2023.
Ungern har nekat till att ha brutit mot några regler och har kritiserat EU för att försöka påverka Ungerns inrikespolitik.
Publ 2023-12-19
Enligt EU-kommissionen håller EU inne med sammanlagt 21 miljarder euro i EU-bidrag till Ungern. Dessa pengar kommer från tre olika fonder:
EU-kommissionen har beslutat att hålla inne med dessa pengar tills Ungern har vidtagit åtgärder för att rätta till de brister som har identifierats.
Ungern har meddelat att man är beredd att samarbeta med EU för att lösa dessa frågor.
Publ 2023-12-19
Parlamentet "Folkrepresentationen" har 199 mandat, fördelade enligt en kombination av majoritets- och proportionella val.
Landet har regelbundna och fria val. De senaste parlamentsvalen har dock fått kritik av internationella observatörer.
År 2019 klassades Ungern av Freedom House som det första EU-land som inte är helt fritt, med motiveringen att premiärminister Viktor Orbáns Fidesz-parti använt sin supermajoritet till att införa begränsningar och kontroll över oppositionen, media mm sedan 2010.
År 2020 förlorade Ungern sin klassificering som demokrati, enligt V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet, och räknas nu mera som en "elektoral auktoritär" regim. Detta gör Ungern det första ickedemokratiska land i EU.
Tiden efter det första helt fria valet 1990 präglades länge av två grupper av partier som växlade vid makten, ett nationalkonservativt och socialliberalt. Från 2010 har nationalkonservativa Fidesz dominerat politiken med i allmänhet över två tredjedelar av parlamentsplatserna. I opposition finns främst socialdemokratiska MSZP, socialliberala Demokratiska koalitionen och högerpopulistiska Jobbik.
Publ 2023-12-19
EU bygger på rättsstatsprincipen. Det innebär att allt som EU gör bygger på fördrag som medlemsländerna har kommit överens om på frivillig och demokratisk väg. Lag och rätt upprätthålls av ett oberoende rättsväsende. EU-länderna har gett EU-domstolen sista ordet i rättsliga frågor.
Publ 2023-12-20