EU-valet 2024 |
2023-12-28
* Tyskland
Något har gått fel i Tyskland de senaste åren. Den tyska ekonomin saktade redan av före pandemin men saker och ting har blivit betydligt värre under de senaste 12 månaderna.
Tyskland är nu officiellt i lågkonjunktur och har en av de högsta inflationen i EU. IMF förväntar sig att Tyskland kommer att vara den sämst presterande ekonomin i G7 i 2023.
Det tyska finansministeriet har medget att de inte tror att en varaktig återhämtning kommer att ske någon gång snart på grund av svag global efterfrågan.
Så vad har gått fel för den tyska ekonomin. Det finns tre orsaker. Den första är att Tysklands industri tunga exportdrivna tillväxtmodell inte längre ser livskraftig ut.
Detta är av åtminstone tre skäl:
1. Först den tyska industrins konkurrenskraft var delvis beroende av billig rysk gas via pipelines som uppenbarligen inte längre är ett alternativ.
2. För det andra saktar världsekonomin in vilket innebär svag global efterfrågan. Det gäller särskilt i Kina som brukade vara Tysklands näst största export.
3. För dete tredje har inte marknad återhämta sig efter pandemin. I stället sveper industriell protektionism över den utvecklade världen, särskilt i Amerika. Det betyder att det nu är svårare för tyska företag att sälja till USA. Den europeiska industrin kämpar för att konkurrera med USA:s mycket generösa subventioner enligt IRS-lagen.
Mindre gas, mindre efterfrågan och amerikansk protektionism har drabbat Tysklands export.
06:14
government is paying the price of austerity in part because they're hyper cautious about spending the German government has reliably under invested in its Public Services even when they were running large budget surpluses German public investment as a percentage of GDP has been far lower than its European peers ever since reunification and this is hurting its productivity Germany Road and rail services are nowhere near as good as the international cliches suggest one in eight of its 40 000 major bridges are no longer in adequate condition and
06:47
* Sveriges näst största marknad
Enligt SCB:s statistik för år 2022 exporterade Sverige varor till ett värde av 1 999 miljarder kronor. Av dessa varor gick 170 miljarder kronor, eller 8,5 procent, till Tyskland. Det gör Tyskland till Sveriges näst största exportmarknad efter Norge.
Tyskland är en viktig marknad för svenska exportföretag, särskilt inom industrin. De viktigaste svenska exportvarorna till Tyskland är papper och pappersmassa, maskiner och kemiska produkter.
Andelen av Sveriges export som går till Tyskland har varit relativt stabil under de senaste åren. År 2021 var andelen 8,7 procent och år 2020 var den 8,4 procent.