EU-valet 2024

2023-05-11

EU hemligstämplar

EU hemlighåller handlingar av stort intresse för media och allmänheten. Kritiken är synnerligen välmotiverad. Vad ändras i den nya förordningen European Media Freedom Act.

Innehåll:

title

Journalistförbundet riktar i SvD frän kritik mot att EU hemlighåller handlingar av stort intresse för media och allmänheten. Kritiken är synnerligen välmotiverad. Här är några avsnitt:

"När ett lagförslag tas fram inom EU och offentliggörs finns det i början av processen stora möjligheter att lämna synpunkter. Men ju närmare en färdig lagtext processen kommer, desto mindre blir insynen.

Vid slutförhandlingen - den så kallade trilogen där EU-parlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen ingår - sluter sig parterna totalt. Enbart via läckor till medierna kan allmänheten få någon som helst insyn.

När ett lagförslag är antaget och ska implementeras i medlems­länderna är det för sent för protester. Därför är insynen i EU:s arbete och alla organ så oerhört viktig för demokratin."

"­I början av Sveriges EU-medlemskap fanns det samtidigt en förhoppning om att den svenska offentlighets­principen skulle kunna gå på export till Bryssel. Svenska politiker arbetade aktivt för ökad öppenhet i EU.

I samband med att Amsterdam­fördraget togs fram i slutet av 90-talet ville man från svensk sida få EU att tillämpa den svenska modellen med öppna diarier. Det misslyckades dock helt. EU:s makthavare vill inte ha några offentliga diarier där allmänheten kan se vilka handlingar som finns.

I stället skrevs en huvudregel om offentlighet in i Amsterdam­fördraget, men undantagen i form av långt­gående sekretess­bestämmelser är så pass omfattande att man kan fråga sig hur mycket av huvudregeln som finns kvar."

"Det pågår just nu diskussioner om att reglera den fria pressen på EU-nivå. En EU-myndighet ska bildas för att hantera den nya förordningen European Media Freedom Act. Samtidigt vet vi att insynen i den typen av EU-myndigheter är starkt begränsad. "

Journalistförbundet anser att när Sverige överlämnar makt till EU ska dess myndigheter och institutioner omfattas av samma insyn som de svenska. Så är det inte i dag, vilket rättstjänstens [motsvarar lagrådet] vägran att lämna ut ett utlåtande är ett tydligt exempel på.

EU måste införa offentliga diarier hos sina institutioner och myndigheter.

Mer att läsa


Media
- Källor om EU (2024-05-15)

Etiketter:
Media,

Fotnoter

EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se