EU-valet 2024

Aktuellt

2024-06-21

Apples AI-tjänster blockeras i EU

Innehåll: Källot |
EUs Digital Markets Act (DMA) gör att Appls europeiska användare tvingar använda sämre programvara än övriga världen. Det är ännu en åtgärd som gör att EU-rådet kommer på efterkälken.

Apple släpper till hösten en rad AI-relaterade tjänster men de kommer initialt inte att bli tillgängliga för kunder i EU. Anledningen är att bolaget befarar att förordningen om digitala marknader, DMA, ställer krav som skulle tvinga dem att göra avkall på användarintegritet och datasäkerhet. Det rapporterar Bloomberg.

"Vi oroar oss för kraven om interoperabilitet", skriver Apple i ett uttalande under fredagen.

Läs mer...<

2024-06-21

Sveriges ståndpunkt om chat controll 2

Riksdagen har röstat ja till Chat Control 2 som ger EU rätten att granska alla meddelanden som sänds över Internet. Flera juridiska instanser protesterar. M och L lovade att säga Nej. Det var bara en bluff. Nej blev JA.

Uppskjutet

Publ 2024-06-19

Det har inte blivit någon omröstning om "chat control" i EU. Det hårt kritiserade förslaget om "chat control" är ett resultat av en omarbetning från EU:s ordförandeland Belgien. Sverige tillhör de länder som var villigt att rösta för det nya förslaget, som efter att ha godkänts av ministerrådet ska förhandlas med EU-parlamentet. [1]

title Stort tack till dem som driver webben FemteJuli som arbetar för internetanvändarnas integritet sedan 2013. Nu behövs dessa aktivister mer än någonsin.

EUs spionprogram övervakar alla på nätet!!!

Publ 2024-06-19

Riksdagens justitieutskott röstade 2024-06-19 ja till det belgiska EU-ordförandeskapets senaste förslag om Chat Control 2. Endast C och SD röstade nej. I morgon röstar Sverige i EU.

Läs mer...<

2024-06-15

EU stöder WHOs nya hälsoregler

EU stöder ändringar i WHOs internationella hälsoföreskrifterna.

title WHO, Geneve

Europeiska kommissionen har välkomnat överenskommelsen om de reviderade internationella hälsoföreskrifterna (IHR), som nåddes vid Världshälsoförsamlingen i Genève 2023-06-01.

Världshälsoförsamlingen samlade över 190 länder, inklusive alla EU:s medlemsstater, som tillsammans antog ett ambitiöst paket med ändringar av de internationella hälsoföreskrifterna, efter två års förhandlingar.

De internationella hälsoföreskrifterna är en juridiskt bindande internationella regler för att hantera globala hälsokriser, som man kom överens om för nästan 20 år sedan. Covid-19-pandemin är en anledning till att förstärka detta ramverk. Det nya avtal ställer långtgående krav på hur WHOs medlemsländer samordnar åtgärder vid stora hälsohot.

Läs mer...<

2024-06-11

EPP angriper Gröna paketet, Green deal

Innehåll: Källor |

Den största partigruppen i EU-parlamentet EPP angriper direkt efter valet EUs stora paket med gröna lagar The Green Deal. Enligt dessa lagar förbjuds mot försäljning av bilar med förbränningsmotorer från 2035.

Det var det första som nämndes av Manfred Weber, ledare för mitten-högerpartiet European People's Party (EPP), som tog flest platser i Europaparlamentet i valet. M och Kd ingår i EPP.

Källor

Publ 2024-06-11

2024-06-11

EU-valet

Förhoppningarna:

  • Minska maktkoncentrationen till EU, ge medlemsländerna större ....
  • Minska invandringen och brottsligheten.
  • Minska klimatregleringarna

Svenska resultatet

Publ 2024-05-10

Det svenska resultatet är säkert en besvikelse för många. Det parti som ökar starkast är Vänsterpartiet som ökar med 4,3 procentenheter till 11%. Näst mest ökar Mp med 2,3 procentenheter till 13,8%. Det avviker kraftigt ifrån utvecklingen i Europa.

Läs mer...<

2024-06-06

Holländska liberalerna regerar med Geert Wilders

Holländska Liberalerna VVD har gått med i den Nederländska regeringen tillsammans med högerradikala partiet PVV som leds av Geert Wilders. VVD ingår i EU-parlamentets partigrupp Renew tillsammans med svenska Liberalerna och Centerpartiet. Wilders parti PVV går starkt fram i EU-valet,

title Geert Wilders

"Totalt ogillande"

Publ 2024-06-06

Europeiska liberaler är upprörda efter beslutet av det holländska liberala VVD-partiet att gå med i en koalitionsregering med Geert Wilders.

I ett meddelande på sociala medier uttalade Renew sitt "totala ogillande" och "starka oro" över utvecklingen i Nederländerna.

"PVV står emot allt vi försvarar när det gäller värderingar, rättsstatsprincipen, ekonomin, klimatet och naturligtvis Europa", sa hon. "En överenskommelse med den här typen av partier strider mot de värderingar vi står för."

Wilders framåt i EU-valet

Publ 2024-06-06

Den holländska högerledaren Geert Wilders parti verkar ha gjort stora framsteg i valet till Europaparlamentet men ser fortfarande ut att bli knappt slagen på andra plats, enligt en exitundersökning.
Läs mer...<

2024-06-04

Tyska liberaler vill minska det gröna

FDP, det tyska liberala partiet, vill ta bort gröna lagar. Partiet säger att det endast kan stödja kandidater till ledande poster i EU att dess krav tillgodoses. FDP ingår i den tyska regeringen och i parlamentsgruppen Renew där även Liberalerna och Centerpartiet ingår

title FDP

Tysklands fria demokrater (FDP) säger att deras stöd för EU:s nästa högsta verkställande direktör kräver att EU:s klimatlagar försvagas.

Det krav har liberalerna skickat till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det framgår av den lista med krav på de "nödvändiga policyförändringar" som partiet vill se efter valet.

Läs mer...<

2024-06-03

EU-parlamentet

title Tomt EU-parlament från valet till slutet av året

EU-parlamentet, eller Europaparlamentet, är en av Europeiska unionens (EU) huvudsakliga institutioner och representerar EU:s medborgare. Det har flera viktiga funktioner och befogenheter, inklusive lagstiftande, budgetmässiga och övervakande uppgifter.

Huvudfunktioner

Publ 2024-06-03

1. Lagstiftning: Europaparlamentet delar lagstiftande makt med Europeiska unionens råd. Det innebär att parlamentet kan föreslå, granska, ändra och anta EU-lagar tillsammans med rådet. De flesta EU-lagar antas genom det ordinarie lagstiftningsförfarandet, där parlamentet och rådet måste vara överens.

Läs mer...<

2024-06-03

Kritiken växer mot van der Leyen

Tecken på korruption i EU-kommissionen. Kritik från revisorerna. Krav på att van der Leyen och hela kommissionen ska avsättas. Nu avgår den i alla fall, men affären kan stoppa vad der Leyens presidentkampanj.

Ursula von der Leyen, president för Europeiska kommissionen är en av de huvudansvariga för den ökade maktkoncentrationen till EU.

Kritiken mot henne växer bl.a. för hennes hantering av Covid-19. EUs vaccinstrategi var för långsam och ineffektiv, vilket ledde till förseningar i vaccinleveranser och vaccinationsprogram.

Hon var avgörande vid beslutet att upphandla vaccin för miljarder från Pfizer. Det har visat sig att hennes privata kontakter med Pfizer ledning inte redovisats.

Läs mer...<

2024-05-30

Alice Teodorescu Måwe till EU

Innehåll: Kritik mot EU | Källa |
Alice Teodorescu Måwe vill ha ett smalt men starkt EU. Budgeten får inte öka och EU ska endast svara för sådant som medlemsländer inte klarar själva. EU bör fokusera på kärnfrågor som säkerhet, frihandel och miljö. Däremot inte på social- och arbetsmarknad.

title Alice Teodorescu Måwe

Alice Teodorescu Måwe, kandidat för Kristdemokraterna i EU-valet, har en nyanserad syn på EU. Hon beskriver sig som en "varm EU-vän" men är kritisk mot vad hon anser är EU:s överdrivna överstatlighet. Hon förespråkar ett "smalt men starkt EU" och menar att unionen bör fokusera på kärnfrågor som säkerhet, frihandel och miljö, snarare än att expandera sin makt till områden som social- och arbetsmarknadspolitik

Teodorescu Måwe anser att EU inte bör agera som ett Europas förenta stater och är skeptisk till att EU:s budget ständigt ökar. Hon förespråkar subsidiaritet, vilket innebär att beslut ska fattas på den mest lokala nivån möjligt och att EU endast ska ta över där det är absolut nödvändigt.

Läs mer...<

EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se
222