EU-valet 2024

2023-05-17

EUs åtgärder för biologisk mångfald


Innehåll:

title

"Den biologiska mångfalden minskar i oroväckande takt. EU-länderna är fast beslutna att återställa naturen och dess mångfald", säger EU-kommissionen. Den presenterade en strategi i maj 2020. De viktigaste åtgärderna fram till 2030 är att

  • inrätta skyddade områden som täcker minst 30 procent av EU:s land- och havsområden och utöka täckningen för befintliga Natura 2000-områden
  • återställa skadade ekosystem i EU fram till 2030 genom en rad konkreta åtaganden och insatser, bl.a. minska användningen av och begränsa riskerna med bekämpningsmedel med 50 procent fram till 2030 och plantera tre miljarder träd i EU
  • anslå 20 miljarder euro om året för att skydda och främja biologisk mångfald med hjälp av EU-medel och nationell och privat finansiering
  • skapa en ambitiös ram för biologisk mångfald

EU-länderna antog rådets slutsatser om strategin och godkände dess mål.

Uppfattningen om försämrad mångfald grundar EU på beslut av FN och rekommendationer av WEF - Världsekonomiskt forum. FN antog ett omfattande program COP 15 år 2022. (UN Biodiversity Conference (COP 15), UN). Enligt EU påstår WEF att nästan hälften av världens BNP (ca 40 biljoner euro) beroende av naturmiljön och de resurser som finns där.

Utan källa påstår EU att "upp till 200 arter utrotas varje dag. Mänsklig verksamhet orsakar föroreningar, förändrade livsmiljöer och klimatförändringar, och detta sätter press på arter och ekosystem. Forskare beräknar att en miljon arter, växter, insekter, fåglar och däggdjur, i nuläget hotas av utrotning världen över."

EU har, baserat på detta, beslutat om strategin "den europeiska gröna given" The green deal. Med den har EU-länderna åtagit sig att uppnå klimatneutralitet senast år 2050, i linje med EUs internationella åtaganden enligt Parisavtalet.

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald kan åsyfta hela vår planet, ett land, ett landskap, ett kärr eller något annat specifikt område. Vissa områden har naturligt en låg grad, andra en hög grad av biologisk mångfald. Till exempel har ofta varma och fuktiga områden en större biologisk mångfald än kalla och torra områden. Sammanfattat beskriver Biologisk mångfald livet på jorden i sin helhet.

Det är oundvikligt att den biologiska mångfald påverkas när över åtta miljarder människor att leva på samma yta som en miljard, vilket vi var för 200 år sedan.

Utrotning har varit en naturlig del av planetens evolutionära historia. 99% av de fyra miljarder arter som har utvecklats på jorden är nu borta. De flesta arter har utrotats. IUCN har uppskattat antalet utrotade arter sedan år 1500 till 900 st. Många okända arter har utrotats vilket gör att antalet underskattas.

Uttalanden som "artutrotningen tilltar" leder tanken fel, eftersom den i regel inte handlar om att arter dokumenterat försvinner för gott från jordens yta utan om att antalet individer av olika arter decimerats kraftigt. Dessutom upptäcks ständigt nya arter. Groddjuren hör till de mest hotade på senare tid, och forskare tror att över 100 arter försvunnit, men A) det beror främst på en svampsjukdom och B) det hittas över 100 nya amfibiearter - varje år.

Det finns över två miljoner identifierade och beskrivna arter på jorden. Uppskattningar av det verkliga antalet arter varierar. Den mest citerade uppskattningen är 8,7 miljoner arter (men detta varierar från cirka 5 till 10 miljoner). Tropiken är hem för de mest mångsidiga och unika ekosystemen. De tenderar att ha de mest endemiska arterna, som bara finns inom ett avgränsat område.

Efter flera hundra års arbete har omkring 86 procent av jordens arter, eller livsformer, fortfarande inte beskrivits. Det betyder att forskare har kategoriserat mindre än 15 procent av alla nu levande arter, och att många okända organismer med den nuvarande utrotningstakten kommer att försvinna innan de hinner registreras.

Det tillkommer ständigt nya arter av djur, växter och svampar. Nya arter kan upptäckas på olika sätt, till exempel genom att undersöka områden som tidigare inte har undersökts noga, genom att studera befintliga arter närmare och upptäcka att de faktiskt är olika arter, eller genom att det skapa nya arter genom korsningar eller genetisk förändring.

Källor

Mer att läsa


FN
- Agenda 2030 (2023-05-15)
- FN är odemokratiskt (2023-05-14)
- FN-möte om Agenda 2030 i september 2023 (2023-05-21)
- Mer makt till odemokratiskt FN? (2023-05-21)
- Vad kostar FN? (2023-11-11)
- Vilken värdegrund har FN? (2023-05-23)

Etiketter:
FN, IUCN, Klimatfakta.info, WEF,

Fotnoter

EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se