EU-valet 2024

2023-05-28

Utbildning i EUs regi

EU-kommissionen har nyligen presenterat två förslag om utbildningen inom unionen. Ska EU bestämma kvaliteten på IT-utbildningar och utfärda vertifikat? Ska utbildningen vara densamma i hela EU? Hur bör Sverige ställa sig till förslaget?

Innehåll: Nyckelfaktorer | IT-utbildning | Pilotförsök | Källor |

Den 18 april 2023 antog kommissionen två förslag till rådets rekommendation inom ramen för det europeiska året för färdigheter[1], i syfte att stödja medlemsstaterna och utbildningssektorn i att tillhandahålla högkvalitativ, inkluderande och tillgänglig digital utbildning för att utveckla europeiska medborgares digitala färdigheter.

Förslagen tar upp de två huvudsakliga gemensamma utmaningarna som identifierats gemensamt av kommissionen och EU:s medlemsstater:
1) avsaknaden av en helhetssyn på den digitala utbildningen och
2) svårigheterna att utrusta människor med nödvändiga digitala färdigheter.

Nyckelfaktorer

Publ 2023-05-28

Trots framsteg och några utmärkta exempel på innovation har kombinerade ansträngningar hittills inte resulterat i systemisk digital transformation inom utbildning. Medlemsstaterna kämpar fortfarande för att uppnå tillräckliga investeringsnivåer i digital utbildningsinfrastruktur, utrustning och digitalt utbildningsinnehåll, digital utbildning av lärare och personal samt övervakning och utvärdering av digital utbildningspolitik.

Förslaget till en "rådets rekommendation om de viktigaste möjliggörande faktorerna för framgångsrik digital utbildning"[2] uppmanar medlemsstaterna att säkerställa universell tillgång till inkluderande och högkvalitativ digital utbildning och yrkesutbildning.

Detta ske med en sammanhängande ram för investeringar, styrning och lärarutbildning för effektiv och inkluderande digital utbildning.

IT-utbildning

Publ 2023-05-28

Den andra gemensamma utmaningen som identifierats rör de varierande nivåerna av digital kompetens inom olika segment av befolkningen, och de nationella utbildningssystemens förmåga att hantera dessa skillnader.

Förslaget till en "rådets rekommendation om att förbättra tillhandahållandet av digitala färdigheter inom utbildning och yrkesutbildning" [3] tar upp varje utbildningsnivå. Det uppmanar medlemsstaterna att börja tidigt med att tillhandahålla digitala färdigheter på ett sammanhängande sätt genom alla utbildningsnivåer. Detta kan säkerställas genom att fastställa inkrementella mål och inrätta riktade insatser för specifika "prioriterade eller svåråtkomliga grupper".

Förslaget uppmanar medlemsstaterna att stödja högkvalitativ informatik i skolor, att integrera utvecklingen av digitala färdigheter för vuxna och att ta itu med brister inom IT-yrken genom att anta strategier för inkludering.

Pilotförsök

Publ 2023-05-28

EU-kommissionen kommer att underlätta erkännandet av certifiering av digitala färdigheter genom att driva ett pilotprojekt för European Digital Skills Certificate tillsammans med flera medlemsstater.

Certifikatet syftar till att öka förtroendet för och acceptansen för certifiering av digital kompetens i hela EU. Detta kommer att hjälpa människor att få sina digitala färdigheter erkända brett, snabbt och enkelt av arbetsgivare, utbildningsleverantörer och mer.

Resultaten av pilotprojektet kommer att presenteras som en del av en förstudie om European Digital Skills Certificate mot slutet av året. Det slutliga European Digital Skills Certificate kommer att rullas ut 2024 baserat på pilotens resultat och studiens resultat.

Källor

Publ 2023-05-28

EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se