EU-valet 2024

2024-03-19

Robert Dahl


Innehåll: Källor |

Dahls demokratikriterier Dahl (1998) hävdar att det finns minst fem kriterier som tillsammans försäkrar sig om att den demokratiska processen uppfyller kravet att alla medlemmar har lika möjligheter att delta i och påverka politiken som förs. Demokratikriterierna för en demokratisk process (Dahl 1998:37-38) är följande:

Effektivt deltagande. Alla medborgare skall ha haft fullvärdiga och lika möjligheter att uttrycka sina preferenser och påverka debatten. Vem som helst ska exempelvis kunna ställa upp i politiska val, eftersom det möjliggör för påverkan på den politiska agendan. Detta kriterium kräver alltså även att det hålls allmänna och fria val.

Röstjämlikhet. Alla röster skall väga lika tungt och i ett avgörande skede ska alla medborgare ha lika mycket inflytande. Medborgarnas ställningstaganden är det som sedan tas med i beräkningen.

Upplyst förståelse. Alla medborgare skall ha lika möjlighet till upplysning om valprocessen, politiska beslut och dess konsekvenser och vilka politiska valmöjligheter som finns. Detta för att försäkra sig om att besluten tar hänsyn till invånarnas intresse.

Kontroll över dagordning. Alla medborgare skall ha lika möjlighet att påverka vad som tas upp och i vilken ordning de placeras på dagordningen. Med andra ord skall medborgarna genom den demokratiska processen kunna kontrollera politiken och styra dagordningen.

Inkludering. Alla vuxna medborgare skall ta del av kriterierna för den demokratiska processen, och ingen får uteslutas.

Källor

Publ 2024-03-19m

Mer att läsa


Demokrati
- Demokrati (2023-05-24)
- Demokratisera EU (2024-03-19)
- Dödar demokratin (2023-03-08)
- EUs demokrati (2024-06-03)

Etiketter:
Demokrati,

Fotnoter

EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se