EU-valet 2024

2024-02-15

Högervåg i EU

Innehåll:

Experterna som förutspådde att efter Brexit kommer inget land tala om att lämna Europeiska unionen. Precis motsatsen har hänt. Ökad diskussion i en flera olika länder om att lämna EU inklusive i Tyskland. De prata om det i Frankrike, Sverige och Polen.

En analys från Europeiska rådet för utrikesrelationer skriver om en skarp högersväng med populistiska radikala högerpartier som får röster och mandat i hela EU och partier till vänster och gröna partier som tappar röster.

De förutspår att anti-eu-partierna sannolikt kommer toppa opinionsmätningarna i nio länder Österrike, Belgien, Tjeckien, Frankrike, Ungern, Italien, Nederländerna. Polen och Slovakien.

Sådana partier kommer på andra eller tredje plats i ytterligare nio länder Bulgarien, Estland, Finland, Tyskland, Portugal, Rumänien, Spanien och Sverige. Denna trend sveper över hela Europa. I EU-parlamentet upstår en högerkoalition till höger om kristdemokraterna i EPP.

Mer att läsa


Etiketter:
Valet 2024,

Fotnoter

Källor:.

- A sharp right turn: A forecast for the 2024 European Parliament elections Utg: European Council on Foreign Relations 2024-01-23
- Far-right populism in Europe Utg: DW
- Högerradikalismens segertåg i Europa Utg: Arena 2023-12-12
- Högervåg väntas i valet – så kan nya samarbeten påverka politiken Utg: Alltinget 2024-02-05
- Right-wing populist parties have risen. Populism hasn’t. Utg: John Sides, Good Authority 2024-01-19
- Voters Leave Panicking EU Utterly SHELLSHOCKED Utg: Michael Heaver
EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se