EU-valet 2024

2024-06-21

Apples AI-tjänster blockeras i EU

EUs Digital Markets Act (DMA) gör att Appls europeiska användare tvingar använda sämre programvara än övriga världen. Det är ännu en åtgärd som gör att EU-rådet kommer på efterkälken.
Innehåll: Källot |

Apple släpper till hösten en rad AI-relaterade tjänster men de kommer initialt inte att bli tillgängliga för kunder i EU. Anledningen är att bolaget befarar att förordningen om digitala marknader, DMA, ställer krav som skulle tvinga dem att göra avkall på användarintegritet och datasäkerhet. Det rapporterar Bloomberg.

"Vi oroar oss för kraven om interoperabilitet", skriver Apple i ett uttalande under fredagen.

I början av juni meddelade Apple att man ger sig i AI-kampen med Apple Intelligence. Satsningen inkluderar ett samarbete med Open AI och ska göra Chat GPT tillgänglig för Iphoneanvändare.

"För två veckor sedan presenterade Apple hundratals nya funktioner som vi är glada över att kunna erbjuda våra användare runt om i världen. Vi är mycket motiverade att göra dessa tekniker tillgängliga för alla användare. Men på grund av osäkerheten i lagstiftningen som orsakas av Digital Markets Act (DMA), tror vi inte att vi kommer att kunna lansera tre av dessa funktioner - iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing-förbättringar och Apple Intelligence - till vårt EU användare i år.

Specifikt är vi oroliga för att interoperabilitetskraven i DMA kan tvinga oss att äventyra integriteten hos våra produkter på ett sätt som riskerar användarnas integritet och datasäkerhet. Vi är fast beslutna att samarbeta med Europeiska kommissionen i ett försök att hitta en lösning som skulle göra det möjligt för oss att leverera dessa funktioner till våra EU-kunder utan att kompromissa med deras säkerhet." [1]

Källot

Publ 2024-06-21

Mer att läsa


DMA
- Digital Services Act DSA (2023-07-26)

Etiketter:
Apple, DMA,

Fotnoter

1) Apple may delay AI features in the EU because of its big tech law
EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se