EU-valet 2024

2024-06-06

Holländska liberalerna regerar med Geert Wilders

Holländska Liberalerna VVD har gått med i den Nederländska regeringen tillsammans med högerradikala partiet PVV som leds av Geert Wilders. VVD ingår i EU-parlamentets partigrupp Renew tillsammans med svenska Liberalerna och Centerpartiet. Wilders parti PVV går starkt fram i EU-valet,
Innehåll: "Totalt ogillande" | Wilders framåt i EU-valet | Exitundersökning | Källor |

title Geert Wilders

"Totalt ogillande"

Publ 2024-06-06

Europeiska liberaler är upprörda efter beslutet av det holländska liberala VVD-partiet att gå med i en koalitionsregering med Geert Wilders.

I ett meddelande på sociala medier uttalade Renew sitt "totala ogillande" och "starka oro" över utvecklingen i Nederländerna.

"PVV står emot allt vi försvarar när det gäller värderingar, rättsstatsprincipen, ekonomin, klimatet och naturligtvis Europa", sa hon. "En överenskommelse med den här typen av partier strider mot de värderingar vi står för."

Wilders framåt i EU-valet

Publ 2024-06-06

Den holländska högerledaren Geert Wilders parti verkar ha gjort stora framsteg i valet till Europaparlamentet men ser fortfarande ut att bli knappt slagen på andra plats, enligt en exitundersökning.

Wilders högerparti PVV vann inga mandat 2019 men ser nu ut att få 7 av de 31 platser som tilldelats Nederländerna i Europaparlamentet med 720 platser. Två andra högerpartier som ingår i regeringen fick tillsammans 3 platser.

Alliansen Labour-Green får åtta mandat.

Exitundersökning

Publ 2024-06-06

Exitundersökningen tyder på att högern ökar, som kan påverka områden som asyl och migration, såväl som klimatpolitik. Wilders vill att Nederländerna ska lämna migrationsöverenskommelsen och mildra klimatreglerna.

Undersökningen bekräftar också Wilders framgång, som rubbade det holländska politiska landskapet genom att komma först i ett nationellt val i november förra året.

I det senaste valet till Europaparlamentet 2019 fick inte Wildersparti ens ett enda mandat.

Källor

Publ 2024-06-06

EU-valet 2024
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se